Koeien op de route!

Posted by in Sommer

Na een lange winter op stal en een korte periode op de lagere weides is het weer genieten op de hogere almen,… frisse berglucht, mals gras en sappige kruiden. Wat wil je nog meer als koe,… nou vooral niet te veel gestoord worden door opdringerige toeristen die zonodig een fotootje willen maken! Al eerder schreef ik er over dat het verstandig is een paar spelregels in acht te nemen als je het ‚vakantiedomein‘ van de koeien bezoekt. Niets is uiteindelijk vervelender dan achterna gezeten te worden door een koe die helemaal niet met jou op de foto wil. En niet om het een of ander, als ze boos zijn en ze zetten de achtervolging in dan doen ze dat met een snelheid van 30 kilometer per uur,… Omdat er ook afgelopen week weer een wandelaar om het leven is gekomen omdat een koe haar kalf beschermde, de spelregels maar weer even op een rijtje

De samenstelling van de kuddes kun je grofweg in 3 groepen opdelen. De melkkoeien, deze vind je vaak op de almen die goed te bereiken zijn met een auto omdat de melk naar het dal moet worden gebracht. Dit zijn ook de koeien die het meeste gewend zijn en dus het minst onder de indruk van wandelaars. De kuddes met moeders en jonge kalveren en de kuddes met jonge dieren vind je vaak op de wat meer afgelegen almen omdat ze niet gemolken hoeven te worden. Het zijn ook vaak deze laatste twee groepen waar wandelaars nog wel eens last van kunnen hebben,… Moederdieren die hun jong beschermen en verdedigen en jonge dieren die wat overmoedig en brutaal zijn.

Ik adviseer onze gasten altijd de dieren met rust te laten en om een kudde heen te wandelen en er niet midden door te gaan omdat dit als bedreigend ervaren kan worden. Wanneer je tijdens je wandeltocht over een alm met koeien wandelt blijf dan dus op de wandelpaden, de koeien zijn daaraan gewend en kunnen dan zelf een veilige afstand houden. Loop rustig en ga niet lopen gillen of lopen loeien wat ik sommige mensen ook wel eens hoor doen,… tja,…

Soms heb je echter geen keus en moet je tussen de koeien door wandelen om je tocht voort te kunnen zetten, rustig blijven is dan van belang.  Laat de koeien ook niet schrikken door onverwachte bewegingen en kijk ze niet direct in de ogen,… en probeer ze ook niet te aaien! Als je een hond mee hebt, dan moet je er rekening mee houden dat met name de moederdieren dit als een bedreiging voor hun kalveren kunnen ervaren (oerinstincten blijken relaties naar de wolf te leggen,…). Advies is de hond kort aan de riem bij je te houden en zo rustig langs of tussen de koeien door te wandelen. Komt het dan toch zover dat een koe zich agressief naar de hond gedraagt dan de hond direct van de lijn laten zodat de hond weg kan en de situatie zich weer wat ontspant. Over het algemeen zal je zien dat de hond een veilige plek zoekt ver van de koeien. Op onze wandelingen lopen onze honden bijna altijd los, ook op plaatsen waar koeien staan. Zij blijven altijd bij ons in de buurt en zoeken hun eigen route,… wanneer koeien onze weg kruisen gaan ze altijd met een grote boog om de koeien heen. Je kunt je hond overigens alleen los laten lopen als je honden hebt die luisteren en waarvan je 100% zeker weet dat ze niet achter de koeien aan zullen gaan. Bij twijfel altijd aan de riem!!

Als je tussen de koeien door moet of er vlak langs let dan op eventuele signalen dat je niet welkom bent,… een kop die langzaam naar beneden zakt,… snuiven, loeien, brullen en schrapen met de voorpoten. Wanneer de koeien dan ook nog naar je toe lopen kan het spannend worden. Ga dan niet als een gek rennen maar bouw langzaam wat meer afstand in en keer ze niet je rug toe. Gaat het helemaal fout en blijkt de boze koe sneller dan jij te zijn dan helpt vaak alleen een tik op de neus nog om te voorkomen dat je geplet wordt. Om die reden is het dus altijd handig een wandelstok bij je te hebben. Overigens, in alle jaren dat ik in de bergen rondwandel heb ik, door mij aan de regeltjes te houden en de levensruimte van de koeien te respecteren, nog nooit echt problemen met koeien gehad. Veel wandelplezier en Gruß aus Lofer!