Siebenschläfertag

Posted by in Sommer, Wetter

Ik weet het, … het was gisteren 27 Juni en dus Siebenschläfertag, de tijd ontbrak mij echter om nog een blog te schrijven. Nu is dat ook niet zo erg want ik heb al eens eerder gescheven dat ook de eerste dagen na Siebenschläfertag bepalend zijn voor het weer in juli en augustus en dus niet alleen de 27e juni. Dit heeft overigens te maken met de correctie van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd viel siebenschläfertag  op 7 juli, …

Afgelopen 2 weken waren erg warm in Lofer. Bijna dagelijks hadden we te maken met temperaturen tussen de 30 en 35 graden, geen strak blauwe luchten in die periode, … af en toe ook een wolkje, … wel zo lekker overigens! Sinds gisteren, Siebenschläfertag, is het weer aan het veranderen, de extreme warmte is verdwenen en de aankomende dagen worden wisselvallig. De temperatuur gaat richting de 20 graden en we moeten rekening houden met een neerslagkans tussen de 60 en 80%. Pas na het weekend lijkt het weer zich weer te herstellen en krijgen we te maken met normale waarden voor de tijd van het jaar. Als deze weersvoorspelling tot medio volgende week uitkomen en we houden Siebenschläfertag in ons achterhoofd, dan gaan we in het Salzburgerland een redelijk normale zomer tegemoet.

Nu hoor ik jullie al weer denken, … een redelijk normale zomer, … hoe ziet die er dan uit in het Salzburgerland??

Ja dat is dan weer een lastige, want wat de één normaal vindt, vindt de ander niet normaal. Het beste is dan ook aansluiting te zoeken bij het langjarig gemiddelde. Dat betekent dat we in juli en augustus overdag een gemiddelde temperatuur hebben die rond de 24 graden ligt en ’s nachts een temperatuur die rond de 12 graden ligt en dat alles met gemiddeld 7 zonuren per dag. Enne, … gemiddeld genomen moet je er dan rekening mee houden dat het om de dag wel even kan regenen. Vaak zijn dit overigens korte regenbuitjes die met name optreden na een warme dag en dus ook vaak vergezeld gaan van wat onweer. Heb je pech dan kan het een buitje zijn voor de hele dag of soms wel 2 dagen want ook die zijn er in de normale Salzburger zomer. Bedenk dan dat slecht weer niet bestaat, alleen slechte kleding, …

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we dus twee mooie maanden die zich kenmerken door lekker zomers weer (tendens iets natter dan normaal) waarbij we niet van de ene hittegolf in de andere terechtkomen zoals 2 jaar geleden. Dit sluit niet uit dat we 1 of 2 kortere perioden zullen hebben met warmer weer, vergelijkbaar met de afgelopen 2 weken. Een hittegolfje hoort nou eenmaal bij de normale Salzburger zomer 🙂 Kortom voor een lekkere actieve vakantie zijn de weersvooruitzichten de aankomende 2 maanden bijzonder goed. (En nu maar hopen dat het allemaal weer klopt met die Siebenschläfertag en mijn interpretatie daarvan!)

Oh ja, … mocht je nog steeds niet weten waar je deze zomer heen gaat op vakantie, kom dan gewoon lekker naar Lofer voor een sportieve en actieve vakantie. Wij hebben nog wat vrije appartementen, … gewoon boeken dus! Liebe Grüße aus Lofer – Landhaus Sonnheim