Onweer tijdens je wandeltocht!

Posted by in Allgemein, Sommer

Ik had al eerder een blogbericht willen schrijven maar het is er niet van gekomen,… oorzaak ‚Home Alone in Lofer‘! Dochter in Amerika voor ruim 3,5 maand, Eveline en Reinout in Nederland voor een paar dagen, … tja dan heb je het opeens druk zo aan het begin van het hoogseizoen ūüôā Maar goed nu toch even de tijd gevonden om een berichtje te schrijven.

Inmiddels alweer zo’n anderhalve week is de atmosfeer wat onrustig, dat betekent af en toe een flinke bui en onweer. Vaak zijn het regenbuien die aan het eind van de dag optreden. Als je op pad bent in de bergen zorg dan dat je in ieder geval goede regenkleding bij je hebt en houdt er rekening mee dat de lucht wat onstabiel is en er dus onweer kan voorkomen. Als je een wandeling plant is het altijd handig even te kijken op de website van de √Ėsterreichische Unwetterzentrale. Daar vind je de meest actuele informatie met betrekking tot onweerkansen en de daarbij behorende ‚Äėwarnstufe‚Äô per regio.

Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar wat¬†moet je doen als je aan het wandelen bent in de bergen en je krijgt te maken met een onweersbui,‚Ķ.!? Meestal zie of hoor je een onweersbui wel aankomen. Als je een goed bergsporthorloge hebt dan wordt je¬†vroegtijdig voor het onweer gewaarschuwd doordat het horloge de¬†snel dalende luchtdruk meet en een alarmsignaaltje geeft, … tijd om opzoek te gaan naar een veilig heenkomen. Natuurlijk is een berghut de eerst aangewezen plaats om te schuilen maar we weten allemaal dat deze, zeker op grotere hoogte vaak ver uit elkaar liggen en meestal niet in de buurt zijn als je ze echt nodig hebt!¬† Zorg, als een hut niet binnen bereik is, dat je in ieder geval niet op de top van de berg naast het kruis blijft staan maar daal zo snel mogelijk af. Blijf ook uit de buurt van metalen hekwerken en de metalen kabels en ladders die je vaak vindt op een klettersteig. Ook een schuilplaats onder een boom of in de buurt van water zijn niet de meest ideale,‚Ķ tja wat dan! Het beste als je wordt overvallen door het onweer is dan de diepste plek in het landschap op te zoeken en daar gehurkt op je tenen¬†te gaan zitten, maak je dus zo klein mogelijk¬†¬† tot dat de bui voorbij is. Als je met meerdere Personen¬†onderweg bent, ga dan niet gezellig bij elkaar zitten maar een metertje of¬† 5 bij elkaar vandaan en leg ook metalen zaken zoals stijgijzers e.d. een stuk bij je vandaan. Ik weet het, geen makkelijke positie om op je¬†tenen gehurkt de onweersbui te moeten doorstaan, … gelukkig zijn onweersbuien in de bergen vaak van korte duur!

Het is overigens altijd handig te weten hoever een onweersbui verwijderd is,… Vuistregel is 1:3 dus als ik 3 seconden na de bliksemflits een donder hoor weet ik dat de bui nog ongeveer 1 kilometer weg is. Is de tussenliggende tijd 6 seconden dan is de bui nog 2 kilometer weg bij 9 seconden 3 kilometer,… en ga zo maar door. Wanneer de bui nog maar 3 kilometer bij je vandaan is moet je echt op zoek naar een goede plek omdat die 3 kilometer snel overbrugd is. Ik zou het niet op het allerlaatste moment aan laten komen!

Overigens, in de wetenschap dat onweer in de bergen nagenoeg altijd in de namiddag of aan het begin van de avond plaatsvindt is het verstandig vroeg op pad te gaan zodat je voor de bui weer binnen bent! En niet onbelangrijk, er zijn heel veel dagen dat er geen onweer in de bergen is en je je dus nergens zorgen over hoeft te maken. Ben je veel in de bergen onderweg dan is het het overwegen waard een goed bergsporthologe aan te schaffen. Door de jaren heen heb ik een aantal merken bergsporthorloges uitgeprobeerd. Op basis van mijn ervaringen is Suunto voor mij het meest betrouwbare merk gebleken met een goede prijs kwaliteit verhouding. Gr√ľ√üe aus Lofer!