Een bijna vergeten wandelroute in Lofer!

Posted by in Allgemein, Sommer

Afgelopen week heb ik na lange tijd de Ennsmann-Steig naar Ochsenboden weer eens gelopen en vandaar weer terug naar Lofer. Geen lange wandeling, maar gewoon leuk om even tussendoor mee te pakken. Ik was er, denk ik, al twee jaar niet meer geweest. De paden waren met gras, onkruid en kleine struiken overwoekerd. Ik was klaarblijkelijk niet de enige die daar lang niet meer was geweest,… jammer eigenlijk want  zoals gezegd het is een leuke route om even snel de benen te strekken. Overigens als je last hebt van hoogtevrees dan kun je beter een andere route lopen en ook is, zoals we dat zo mooi zeggen ‚Trittsicherheit notwendig‘ op deze route.

De Ennsmann-Steig is overigens door Fritz Ensmann aangelegd en draagt om die reden dan ook zijn naam. Fritz Ennsman heeft in zijn actieve leven veel bijgedragen aan de instandhouding en aanleg van wandelpaden in het Salzburger Saalachtal.  Hij heeft ook op een andere manier zijn sporen nagelaten in het Salzburger Saalachtal. Zo bouwde hij op eigen kosten de Nepomuk-Kapel en saneerde hij de Passkapel, de Zaßkapel en de Antoniuskapel,… kortom een lokale bekendheid! Op 1 januari van dit jaar overleed Fritz op 90 jarige leeftijd.

Wanneer je de Ennsmann-Steig naar Ochsenboden neemt dan kom je op een gegeven moment een hutje tegen met daarin een ’s Schmusbankerl,… de plek voor een romantisch moment met je (wandel-) partner. En wil je niet gestoord worden dan zet je het bordje op bezet en kun je in alle rust genieten,…!? Ben je niet in voor een romantisch avontuur, geen nood, dan wacht op Ochsenboden de volgende hut op je met een meer ‚open‘ karakter!

Voor de romantische momenten,….

Ondanks het feit dat Ochsenboden niet echt hoog is gelegen heb je vanuit de daar aanwezige hut een mooi uitzicht over het Salzburger Saalachtal. En als je eenmaal in die hut zit heb je het moeilijkste deel van de wandeling achter de rug,… altijd prettig om te weten! Neemt niet weg dat je je aandacht er het eerste stuk richting het dal bij moet houden. Dit gaat over een  een smal pad en de berg daarnaast gaat redelijk steil naar beneden. Vroegen stond er langs dat stuk een houten hek. Dat is inmiddels al langere tijd weg en het ziet er niet echt naar uit dat er een nieuw hek geplaatst gaat worden.

Uitzicht over Lofer richting St. Martin.

De Ennsmann-Steig begint overigens vlak bij ons huis, ter hoogte van de Nepomuk-Kapel. De Kapel staat aan de ene kant van het straatje, de ‚Steig‘ vind je aan de andere kant. En kom je er niet helemaal uit dan wijs ik je graag de weg want het is zonde als de route uiteindelijk compleet verzwolgen wordt door moeder natuur,… daar is de route te leuk en te mooi voor. Liebe Grüße aus Lofer!