Skiles!

Posted by in Winter

Gelukkig heeft Frau Holle ons bij de seizoensstart niet in de steek gelaten. De eerste weken van het skiseizoen waren gewoon perfect! Veel sneeuw, mooie pisten, en gezellig druk in het dorp. Niet alleen in het dorp is het gezellig druk ook in het skigebied zijn veel gasten onderweg op de lange latten.

Ik weet nog goed dat ik 40 jaar geleden mijn eerste skilessen kreeg van Sepp, een gezellige Oostenrijkse boer met een rood skipak en bijbehorende rode neus en wangen! Sepp sprak geen letter over de grens, zelfs hoog Duits was een uitdaging voor Sepp, kortom Sepp was voor ons onverstaanbaar! Ondanks het feit dat Sepp vanwege zijn platte dialect niet te verstaan was heb ik van Sepp, en velen anderen met mij, leren skiën!


Ik moet dan ook lachen als ik de verhalen hoor over ouders die zich druk maken omdat hun kind niet in het Nederlands les krijgt. of ouders die boos worden op de skileraar omdat hun kind het skiën niet snel genoeg leert, of ouders die de kwaliteit van de skileraar in twijfel trekken,… of opmerking maken omdat ze de leraar te jong vinden. Ja, ja er gaan ’s avonds zo wat smeuïge verhalen bij ons over de tafel.

Wat had Sepp het vroeger dan toch makkelijk! Bij Sepp werd er geskied en bleven moeilijke gesprekken achterwege,… gewoon omdat Sepp het allemaal niet verstond (en wij Sepp niet verstonden). Sepp lachte altijd maar wat en die vriendelijk lach werd aan het eind van de week ook nog eens beloond met een fooitje ‘ter verzorging’ van Sepp zijn rode neus en zijn rode wangen. Mooie tijden waren dat,…!!

40 jaar later zijn de tijden veranderd! Oude Sepp heeft plaats gemaakt voor een nieuwe generatie skileraren. Voor deze, vaak jonge, skileraren is het niet altijd makkelijk om met het hedendaagse wensenpakket en het verwachtingspatroon van de ouders om te gaan,… de levenservaring die de oude Sepp had ontbreekt en de strategie die Sepp vroeger hanteerde, de lach en zijn niet te verstane gebrabbel, gaat niet meer op!


Zou de oude Sepp weten dat de hedendaagse skileraar een ‚multitasker‘ is die soms in twee of drie talen tegelijk les moet geven,… dat de skileraar vandaag de dag niet alleen bezig is met het goed aanleren van de skisport maar ook probeert kinderen op een verantwoorde en speelse manier over angsten heen te helpen,… kinderen 10-tallen keren per dag op de ski’s zet als ze zijn gevallen,… kinderen troost die papa en mama missen,… voor de kinderen zorgt tijdens de middagpauze, de allerkleinste helpen bij het naar de toilet gaan,… kinderen entertaint,… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En,… zouden al die ouders zich eigenlijk realiseren dat skiles meer is dan skien leren,…!? Ik geloof er niks van, een dankjewel kan er aan het eind van de week nauwelijks van af, laat staan een fooitje! Waarom verlang ik zo terug naar de tijd van oude Sepp waar een dankjewel en een fooitje nog normaal waren, waar Sepp en ik elkaar begrepen en respect voor elkaar hadden,…

Deutsche Version

Liebe Grüße aus Lofer!

Rob